INNO-VERSE predstavljen na događaju u Kragujevcu
07. jun 2024.
Share
news featured photo

Skup u Kragujevcu je pokazao da INNO-VERSE platforma dobija sve veću pažnju kao koristan alat za kompanije i akademske institucije koje žele da unaprede svoje procese i razviju nove inovacije kroz veštačku inteligenciju. Na događaju su istaknute mogućnosti platforme za optimizaciju poslovanja i podršku istraživanjima.

Kragujevac, 31. maj 2024. — Na skupu održanom u Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu, u okviru programa Inovativna Srbija 2024, predstavljena je napredna AI platforma INNO-VERSE. Događaj je organizovao Biznis inkubator Kruševac, uz podršku Centra za digitalnu transformaciju (CDT), Privredne komore Srbije, Data centra Kragujevac, NTP Čačak i Mind Park-a.

Nemanja Jovičić, koordinator Biznis inkubatora u Kragujevcu, otvorio je skup i zahvalio se svim partnerima na podršci. Jovičić je naglasio značaj ovakvih događaja za unapređenje saradnje između akademske zajednice i privrede.

Katarina Lapčević je dala uvod u program, ističući veliki napredak i interesovanje za primenu veštačke inteligencije u raznim privrednim sektorima, naročito u zdravstvu. "Kod veštačke inteligencije je najbitnije da se čovek nalazi na početku i na kraju procesa," rekla je Lapčevićeva. Takođe je naglasila važnost etike i bezbednosti, ističući da AI treba da donese sigurnost, a ne opasnost.

Martina Manojlović, direktorka Biznis inkubatora, predstavila je projekat Inovativna Srbija 2024. "Biznis inkubator je osnovao grad Kruševac 2008. godine sa idejom da pomogne malim i srednjim preduzećima u njihovom poslovanju," rekla je Manojlovićeva. Inkubator obuhvata 1600 m2 kancelarijskog prostora, sa 55 korisnika, 10 startup stanara i preko 85 firmi koje su uspešno nastavile sa poslovanjem nakon boravka u inkubatoru.

Menadžer za projekte u Centru za digitalnu transformaciju Nikola Bunjević je predstavio mogućnosti i prednosti INNO-VERSE platforme, koja pomaže kompanijama da optimizuju svoje poslovne procese, razviju nove proizvode i personalizuju usluge. "INNO-VERSE platforma pruža kompanijama napredne alate za optimizaciju procesa, razvoj inovativnih proizvoda i personalizaciju usluga," rekao je Bunjević. On je naglasio značaj podrške vlade u razvoju AI sektora, uključujući obavezne predmete u školama i nacionalnu strategiju za AI. 

Panel-diskusiju je vodio direktor prodaje Centra za digitalnu transformaciju Dragan Tanasković, koji je odgovarao na pitanja od strane učesnika o raznim aspektima INNO-VERSE platforme i o radu i napretku Centra za digitalnu transformaciju i Privredne Komore Srbije: "Naš cilj je da obogatimo ovo tržište sa rešenjima veštačke inteligencije i da pomognemo mikro malim i srednjim preduzećima da se edukuju i da ista ta rešenja implementiraju. Platforma INNO-VERSE nudi upravo ono što je potrebno modernim kompanijama da ostanu konkurentne na tržištu" rekao je Tanasković. 

Učesnici su postavljali pitanja o tome kako platforma može poboljšati produktivnost i efikasnost u kompanijama i javnim institucijama, kao i o mogućnostima za integraciju novih alata. Diskutovalo se i o planovima za proširenje funkcionalnosti INNO-VERSE, uključujući uvođenje novih alata za analizu tržišnih trendova i konkurentnosti. Tanasković je naglasio značaj etičkih i bezbednosnih aspekata primene AI, kako bi rešenja donela korist i sigurnost korisnicima. 

Predstavnici Državnog data centra su govorili o značaju bezbednosti i upravljanja podacima u modernim poslovnim sistemima.

Tokom panel diskusije, jasno je istaknuto da raste interesovanje za korišćenje veštačke inteligencije radi unapređenja poslovanja. Učesnici su izrazili veliki entuzijazam prema mogućnostima koje INNO-VERSE platforma pruža u ovom kontekstu. "Vidimo značajan porast u prihvatanju AI tehnologija među kompanijama, ali i u akademskim institucijama koje prepoznaju vrednost ovih alata za poboljšanje efikasnosti i inovacija," rekao je jedan od panelista. Platforma INNO-VERSE je posebno pohvaljena zbog svoje sposobnosti da podrži studente i akademsko osoblje u istraživanju i razvoju, čime se značajno doprinosi ukupnom napretku obrazovnog i poslovnog sektora.

Ovaj događaj je bio deo šire inicijative za promociju INNO-VERSE platforme, koja je već predstavljena u Nišu i Kruševcu, a biće predstavljena i u Novom Sadu 24. juna 2024. godine.

Share