Program: „Mogućnost primene veštačke inteligencije u industriji turizma i povezanim delatnostima“
29. april 2024.
Share
news featured photo

In addition to regular programs, the Center for Digital Transformation has recognized, through work experience and a comprehensive analysis of the IT ecosystem, the need for a different – sectoral approach when it comes to digital transformation and the application of artificial intelligence to improve business and competitiveness. A specific program has been developed to provide special support to the tourism industry, through the innovative development of necessary solutions in collaboration with the industry itself, with the aim of improving the business operations of the tourism industry and related activities.

Industrija turizma je izabrana za prvi program ovog tipa iz sledećih razloga:

1. Turistička industrija Srbije nalazi se na putu razvoja i modernizacije, vođena strateškim ambicijama države koje su usmerene na intenziviranje incoming turizma i kontinuirano unapređenje domaćeg turističkog sektora. U okviru ove državne vizije, primena veštačke inteligencije izdvojila se kao pogodan alat za transformaciju kako kvaliteta, tako i obima turističkih usluga, dodatno pojačavajući privlačnost Srbije kao destinacije na globalnom turističkom planu.

2. Kritični aspekt doprinosa domaćeg turizma manifestuje se kroz njegovu sposobnost da privlači strane investicije. Zahvaljujući razvijenoj i sistemski organizovanoj turističkoj infrastrukturi, pojačanoj implementacijom AI tehnologija, značajno se unapređuje percepcija Srbije kao atraktivne lokacije za kapitalne investicije, što doprinosi ne samo turističkom, već i širem ekonomskom prosperitetu.

3. U iščekivanju EXPO 2027, jednog od najznačajnijih internacionalnih događaja koji će biti održan na tlu Srbije, turistički sektor se intenzivno priprema za prijem i optimalno usluživanje velikog broja međunarodnih posetilaca. U tom kontekstu, strateška primena AI rešenja ključna je za maksimalnu optimizaciju operativnih procesa, personalizaciju korisničkih iskustava i efikasno upravljanje predviđenim povećanjem obima turističkog prometa.

4. Industrija takođe demonstrira izuzetnu digitalnu zrelost i adaptabilnost, očiglednu kroz brojne primere uspešne integracije naprednih digitalnih tehnologija u svakodnevne operacije. Ova sposobnost brze adaptacije na inovativne tehnologije daje turističkoj industriji prednost u efikasnom iskorišćavanju potencijala veštačke inteligencije.

5. Dostupnost obimnog i visokokvalitetnog seta podataka, koji uključuje informacije o rezervacijama, analizu potrošačkih navika, operativne performanse i preferencije posetilaca, predstavlja ključni resurs za efikasno treniranje i implementaciju AI algoritama. Preciznost i obim prikupljenih podataka omogućavaju detaljno modeliranje i adaptaciju AI rešenja, što direktno doprinosi poboljšanju operativne efikasnosti i konkurentnosti turističkog sektora Srbije.

Program je koncipiran tako da Centar za digitalnu transformaciju sa svoje strane obezbeđuje ne samo finansijska sredstva i konsultantske usluge, već i saradnju sa 20 prethodno odabranih kompanija iz turističkog sektora (a koje predstavljaju reprezentativni uzorak ne samo tržišta Srbije i regiona, već i tržišta Evropske unije) kroz ceo Program, kao i svaki drugi vid podrške neophodan za kasniju promociju i komercijalizaciju inovativnog proizvoda.

Za više informacija o programu pogledajte OVDE.

Obrazac de minimis državna pomoć preuzmite OVDE.

Izjavu o prihvatanju uslova konkursa preuzmite OVDE.

Obrazac prijave za program preuzmite OVDE.

Izjavu o ispunjavanju tehničkih i operativnih kapaciteta preuzmite OVDE.

Share